Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is vaak verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Maar ook voor stellen die huren is deze verzekering een aanrader. Een ORV keert uit als de verzekerde vóór een bepaalde datum overlijdt. Met de uitkering kan de partner bijvoorbeeld de hypotheek (deels) aflossen. Zo kan men toch in de woning blijven wonen.
De eisen die geldverstrekkers hanteren voor een ORV lopen uiteen. Soms hoeft alleen het deel boven 50-60% van de marktwaarde van de woning afgedekt te worden. In een enkel geval is de verzekering helemaal geen vereiste.
Maar vereist of niet... goed nadenken over welk risico jij wilt lopen en wat je liever afdekt, blijft verstandig. Soms is het aan te raden een hoger verzekerd bedrag te nemen dan de geldverstrekker eist. Dit vermindert namelijk de financiële druk op je nabestaanden.
Hoeveel er bij overlijden wordt uitgekeerd, wordt bij aanvang van de verzekering vastgesteld. Dat kan een vast bedrag zijn, maar je kunt er ook voor kiezen dat het bedrag dat je krijgt, daalt naar mate de tijd verstrijkt. Zo'n verzekering sluit je af in combinatie met een hypotheek waarop je aflost, bijvoorbeeld met een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Het verzekerd bedrag loopt dan af in lijn met de hypotheekschuld.
Vóór een verzekeraar een nieuwe ORV accepteert, mag deze jou om een gezondheidsverklaring vragen. Soms is dat een beperkte standaardlijst van het Verbond van Verzekeraars. Boven een bepaald verzekerd bedrag mag men meer vragen stellen of zelfs een medische keuring eisen. Dat kan ook samenhangen met een bepaalde leeftijd (bijv. 50 of 55 jaar), of als uit je verklaring een bepaalde BMI-waarde blijkt.
Let op! Je gezondheid kan dus een knelpunt vormen bij een nieuwe verzekering. Zeg daarom nooit zo maar je bestaande ORV op voordat een nieuwe verzekeraar je aanvraag heeft goedgekeurd.
De premie voor een ORV is dus afhankelijk van:
De premies voor overlijdensrisicoverzekeringen zijn de afgelopen jaren behoorlijk gedaald. Veel verzekerden bespaarden al op hun premie en dat kan oplopen tot duizenden euro’s. Tussen verzekeraars zijn er namelijk flinke verschillen in de risicopremies. Wij zijn daarover transparant: je kunt de premies alvast zelf met elkaar vergelijken.
Hoe veel kun jij besparen? Heb je een beeld, laat ons dat voor je in orde maken. Dan kijken we meteen even mee.
Via de onderstaande links vind je aanvullende nuttige informatie. Raadpleeg ons als je vragen hebt.
Tel: 085 - 020 13 90
E-mail: info@kuipershypotheken.nl
Ma t/m vr
09:00 - 17:30 u
Weekenden en avonduren op afspraak
Kifid | 300.002487 |
AFM | 12005112 |
KVK | 20057406 |